Livskvalitet og skaperglede i naturen

«Det er altfor lenge siden jeg sist pakket sekken og gikk på måfå rundt i terrenget. Men i dag tok jeg meg sammen og dro av sted. Svett, sulten og etter hvert litt småkald fikk jeg sving på på bålet og kaffekjelen satt over og ostiser mekket. Følelsen av mening, velvære og mestring stiger fantastisk fort i slike situasjoner, og det er lett å la tankene vandre – hit og dit etter innfallsmetoden slik man også gjerne beveger seg i terrenget på denne typen turer. Det finnes tonnevis med dokumentasjon på den positive effekten friluftsliv har på kropp og sjel, og det er svært enkelt å befinne seg langt til skogs å være hjertens enig i dette. Det er også mulig å se årsaken til de negative konsekvensene et typisk kontorliv har for mange – inkludert meg selv. Det er jo innlysende at aircondition ikke erstatter ekte frisk luft. Allverdens apper, filmer og spill kan heller ikke erstatte det å faktisk være ute i naturen. Så ja…i dag har jeg bestemt meg; heretter skal mye mer tid tilbringes utendørs«

Teksten overfor er sakset fra et facebookinlegg Sigve skrev 7. mars, 2020. Han ønsker å formidle at friluftsliv, skaperglede og livskvalitet er mulig å gjøre virkelig for alle som ønsker. En må bare komme seg ut. I tillegg må en bestemme seg for å gjøre noe skapende – lage noe med hendene, fotografere, spille en trudelutt på munnspill eller harpe, tenke nye og spennende tanker… alt kan la seg gjøre om en tar seg tid, ikke gjør turen å strabasiøs at det ikke er overskudd til noe annet enn å forflytte seg og overleve.

Det er ikke helt uvanlig å høre det blir sagt noe slikt som; «det beste med turen er følelsen etterpå». Dette er et utsagn Sigve ikke stiller seg bak uten videre. Han mener turen i seg selv skal være slik at en virkelig har det bra under veis, at en har det moro og kjenner på skaperglede og overskudd. Og selv om en finner godstolen ekstra flott og dale ned i når en kommer innendørs, vandrer tankene og de gode følelsene like mye mot neste tur som turen som var.

Fra serien Under samme paraply

Sigve Mathisen arbeider med grupper som ønsker å kombinere livskvalitet, skaperglede og friluftliv både i forhold til planlegging, gjennomføring og eventuelt videre arbeid. Han har lang erfaring fra det å ta med seg grupper ut, og som utdannet pedagog og veileder gjør han sitt ytterste for at felleskap og enkeltmennesker skal trives og utvikle seg underveis.

Sigve holder også foredrag om temaet. Den tonesatte monologen Under samme paraply vil kunne passe fint inn i temaet med vekt på at vi alle er gode nok om en slipper seg selv og andre til som den vi er – og husker på det som er så fort å glemme i hverdagens travelhet; regn som faller og sol som skinner er mer verdt enn bilen i garasjen.